Γράφοντας ΗTML | Σχετικά | Παραπομπές | Ετικέτες | Μαθήματα |

logo.gif (10937 bytes)


Σχετικά με το εγχειρίδιο

Οι λόγοι για τους οποίους έγινε το εγχειρίδιο αυτό

To εγχειρίδιο Γράφοντας HTML δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας εργασίας για το μάθημα Ανάκτηση Πληροφοριών του Τμήματος Εφ. Πληροφορικής του Πανεπ. Μακεδονίας, απο τους φοιτητές Γιώτη Βαγγέλλη και Γιώργο Τριανταφυλλίδη, με την επίβλεψη του καθηγητή Κ.Μαργαρίτη.

Σκοπός του εγχειριδίου είναι να αποτελέσει την πηγή για όσους θέλουν να δημιουργήσουν σελίδες για το Internet. Με τη βοήθεια παραδειγμάτων και πρακτικών εφαρμογών, σε μια σειρά απο μαθήματα καλύπτονται όλα τα θέματα που αφορούν την HTML.

Αν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε το σύνολο των μαθημάτων για να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά ακόμη και όταν δεν είστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο.

Γιατί να Δημιουργήστε Ιστοσελίδες;

Αν έχετε φτάσει εως εδώ προφανώς γνωρίζετε τη απάντηση!

To World Wide Web έχει γίνει πλέον ένας απο τους κυριότερους τρόπους διάδοσης και μετάδοσης κάθε είδους πληροφοριών. Σε μικρό χρονικό διάστημα έχει αλλάξει το τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση σε θέματα που αφορούν την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, την οικονομία και τη διασκέδαση.

Η δυνατότητα να αναπτύσετε πληροφορίες για το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει επαγγελματικό προσόν ή απαίτηση, επιχειρηματική ανάγκη, ή απλά προσωπικό ενδιαφέρον. Η ικανότητα να "γράφετε" HTML σας επιτρέπει ενδεχομένως να συνδέεστε με εκατομμύρια άλλων ανθρώπων.

Στόχοι

Αυτό το εγχειρίδιο καλύπτει όλα τα βήματα για τη συγγραφή HTML, χρησιμιποιώντας παραδείγματα για τη δημιουργία ιστοσελίδων

Στα μαθήματα αυτά θα μάθετε:
  • να αναγνωρίζετε και να χρησιμοποείτε τις διάφορες μορφές της HTML.
  • να δημιουργείτε και να τροποποιείτε αρχεία HTML χρησιμοποιώντας έναν απλό κειμενογράφο (text editor).
  • φτιάχνετε μια σειρά απο ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες, γραφικά και υπερσυνδέσμους σε άλλες σελίδες του Internet.

Τι είναι η HTML;

HyperText Markup Language

Με απλά λόγια, η HTML, είναι μια γλώσσα η οποία λέει σε ένα υπολογιστή πως να εμφανίσει μια ιστοσελίδα. Τα HTML αρχεία είναι στην ουσία απλά αρχεία κειμένου (text files-ASCII) με ειδικές "ετικέτες" (tags) ή κώδικες που ένα πρόγραμμα, o web browser, ξέρει να μεταφράζει και να εμφανίζει τα αποτελέσματα στη οθόνη σας.

Το εγχειρίδιο αυτό σας μαθαίνει να φτιάχνετε ιστοσελίδες με τον "παραδοσιακό" τρόπο - με το χέρι. Σήμερα υπάρχουν μια σειρά απο προγράμματα που σας επιτρέπυν να δημιουργήσετε ιστοσελίδες χωρίς να χρειαστεί να γράψετε ουτε μια γραμμή HTML. Αλλά αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε σοβαρά με τη συγγραφή ιστοσελίδων, η γνώση HTML θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα, θα επεκτείνει και μεγαλώσει τις δυνατότητες σας, έχοντας και το ανάλογο αντίκτυπο στις σελίδες σας.

Πως να χρησιμοποιήσετε το εγχειρίδιο.

Υποθέτουμε οτι έχετε τις βασικές γνώσεις χρήσης ενος web browser, για να έχετε φτάσει ως εδώ.

Θα χρειαστείτε ακόμη ενα πρόγραμμα εγγραφής κειμένου ικανό να δημιουργεί αρχεία κειμένου σε μορφή ASCII όπως π.χ. το SimpleText για τους χρήστες Macintosh ή το NotePad για τους χρήστες των Windows. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε για αρχή τον πιο βασικό κειμενογράφο όσο μαθένετε την HTML και μετά να δοκιμάσετε άλλους πιο ειδικευμένους HTML "editors". Αν χρησιμοποιήσετε κάποιον επεξεργαστή κειμένου (π.χ. word) βεβαιωθείτε οτι σώζετε τα αρχεία σας σε μορφή ASCII.

Προτείνουμε ακόμη να ακολουθήσετε όλα τα μαθήματα με τη σειρά, αλλά αν θέλετε σας δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε σημείο να μεταβείτε στη λίστα με τα μαθήματα και απο εκει σε οποιοδήποτε μάθημα θέλετε. Κάθε μάθημα περιέχει συνδέσμους σε μια σελίδα με το σύνολο των ετικετών καθώς και παραπομπές σε άλλα sites.

Τέλος, όλα τα κείμενα που αφορούν στα στοιχεία που θα πρέπει να γράψετε ώστε να κάνετε τα παραδείγματα είναι χρωματισμένα με ένα σκούρο μπλέ για να ξεχωρίζουν.

Σημειώστε τα ακόλουθα

Ορισμένες συμβουλές για να σας βοηθήσουν επιπλέον.

  1. Απο την επιλογή Favorites ή Bookmark του web browser που χρησιμοποιείτε προσθέσετε τη σελίδα με τη λίστα των μαθημάτων, ώστε να μπορείτε να μεταβείτε ανα πάσα στιγμή σε όποιο μάθημα θέλετε.
  2. Προσπαθήσαμε να δώσουμε γενικές οδηγίες για οποιοδήποτε (σχεδόν) web browser. Ωστόσο μπορεί κάποιες φορές οι επιλογές των μενου ή κάποια χαρακτηριστικά που αναφέρουμε να μην ανταποκρίνονται στο δικό σας browser.
  3. Το εγχειρίδιο αυτό σας δείχνει πως να φτιάχνετε ιστοσελίδες. Δεν σας δείχνει πως να δείχνετε τις σελίδες σας στον κόσμο. Για να επιτύχετε το δεύτερο πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν Internet Service Provider, δηλαδή κάποιον που προσφέρει χώρο για φιλοξενία των σελίδων σας σε έναν web server. Δείτε τα http://thelist.internet.com/ ή http://www.webisplist.com/. Επίσης μπορείτε να ψάξετε για μια χωρίς χρέωση υπηρεσία web hosting στο Freewebspace.net
  4. Άλλο πράγμα είναι η δημιουργία ιστοσελίδων και άλλο ο σχεδιασμός. Για το σκοπό αυτό σας προτείνουμε τα Yale C/AIM WWW Style Manual, Sun Microsystem's Guide to Web Style, και Sevloid Guide to Web Design.

Γράφοντας ΗTML | Σχετικά | Παραπομπές | Ετικέτες | Μαθήματα |